På hundeslædetur.

Pinsedag 24. maj.

Fra morgenstunden en strålende solskinsdag uden en sky på den blå himmel. En frostklar dag med bidende koldt i vinden. Solen har virkelig magt nu så hvor der er skygge er der frost.

Vi gik en tur og senere en tur til havnen, men der var ikke fisk på det tidspunkt vi var der.

Vi fandt alt vores varme og vindtætte tøj frem, da vi skulle ud at køre med hundeslæde i dag. Det var en indfødt Ilulissat grønlænder(Karl Elias) vel på 45 år. Han havde to børn på en pige på 22 år, som havde sabbatår efter gymnasiet. Og en dreng der var på efterskole på Mors.

Han boede i en boligblok bagerst i byen (længst væk fra vandet uden udsigt over Diskobugten), men havde netop købt et hus nede i byen på skrænten. Huset var på 80 kvadratmeter og de havde givet 900.000 kr. for det.

De skulle flytte her til 1. juni.

Det blev en hundeslædetur som vi sent vil glemme.

En oplevelse ud over det sædvanlige.

Sammen med ham gik vi ned hvor slædehundene stod tøjret og vi fulgte ham, hvordan han en for en løste dem og gav dem sele på og bandt dem for slæden.

Der var i alt 17 hunde, der var fra 9 mdr. – til 5 år gamle. Jeg blev placeret bagerst. EM sad imellem mine ben og hun havde til opgave at holde fast i noget snor så vi ikke faldt af.. Slædeføreren sad foran, når der var fred og ingen fare.

Når det var på skæve flader eller hvor det gik stejlt nedad stod han bag på og styrede.

15 km ud til en udsigtspost, hvor vi kunne se ud over Isfjorden, til Ilulissat Isbræ og videre ind over Indlandsisen, der lå 30 km. fremme.

15 km hjem, hvor vi gjorde holdt, hvor vi havde udsigt til Ilulissat, Diskobugten og de store isbjerge, som var stødt på grund ved Isfjordens munding. Her kunne de ligge og spærre i 2 – 3 år. Her var der kun ca. 300 m. dybt. Da gletsjeren havde skubbet materiale foran sig for mange år siden. Gletsjeren havde nu trukket sig 50 – 60 km tilbage. Isfjorden er over 1000 m dyb.

Spænde fra og tøjre slædehundene igen. Sluttelig fik de foder, men inden de fik det lå de fleste hunde allerede ned og tog en lur. De var simpelthen trætte.

En ubeskrivelig oplevelse med det helt rigtige frostklare solskinsvejr og 5 til 10 graders frost.

Da jeg netop læser Leif Davidsens ”Patriarkens hændelige Død” vil jeg henvise til 1. og 2. kapitel. Her er der en beskrivelse af en hundeslædetur.

9. juni var rekorden for seneste hundeslædekørsel sat i 90 erne. Måske den rekord bliver slået i år.

Skaglerne er filtret sammen.

Skaglerne er filtret sammen.

Karl Elias, vores slædehundefører.

Karl Elias, vores slædehundefører.

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s