Betragtninger.

Betragtninger 14. juli 2015

Vi har snart været her i to måneder. Hvor har vi oplevet meget.

Kæruld gror overalt, hvor der er lidt fugtigt.

Kæruld gror overalt, hvor der er lidt fugtigt.

Jeg nyder mit arbejdsdag, som er anderledes og forunderlig fra min arbejdsdag derhjemme. Sygehuset er et lille sted og den nærhed præger også arbejdet. Det er let at udveksle arbejdsrelaterede ting, som kan give de nuancer, der gør at at ens umiddelbare måde at løse et problem på ændres og forhåbentlig til det bedre for de familier, jeg skal tage mig af.

Det tætte samarbejde med tolkene – og de generele betragtninger, de giver mig er også værdifulde.

En god tolk – betyder rigtig meget.

At have klinik på et sygehus – er med til at jeg bliver mere sygeplejerske. At forældre i mange tilfælde ringer til os, om deres syge børn – her er ikke lige en praktiserende læge ved hånden.

Jeg er blevet helt ferm til at vaccinere – lige før ferien et par 7 klasses elever – det var sjovt.

Vaccinationerne fylder meget – det gør, at vi har mange kontakter med familien det første år også fordi vi er der ved børnelægeundersøgelserne.

Jeg går rundt i byen på besøg i hjemmene, hvis det er lidt længere væk kører jeg i en lille Suzuki, der også bliver brugt til andre ting. Ligesom ambulancen kan blive brugt til at flyttet en sofa eller hente nyankommende personale i lufthavnen. Portørerne/redderne er et herligt folkefærd, som er til hjæp på mange måder.

Jeg har fra sidelinien fået indsigt i, hvordan man i Grønland løser problemmer mellem de forskellige sygehuse. Transporten, når en alvorlig syg patient eller en gravid kvinde med konplikationer skal flyttes til Nuuk, hvilket beredskab det kræver.

Lige nu er der ingen nakosesygeplejerske i Aasiat og ingen jordemoder i Umanaq, derfor skal de fødende derfra føde her, hviket gør at der er en del gravide kvinder på patienthotellet. Kvinder, der så må være langt væk hjemmefra.

I øjeblikket er der kun en nakosesygeplejerske her. Så forleden, da vi mødte hende på fjeldvandring måtte hun afbryde og hentes af portøren nedenfor fjeldet, fordi der var kommet en patient, der skulle bedøves. Så der er nøglepersoner, som man er afhængis af døgnet rundt.

Der er rigtig mange ting, der er anderledes i den grønlandske kultur end i Danmark.

De grønlandske kvinder føder ofte nemt og hurtigt. Måske skyldes det, at der her ikke er den store overvågning – og ikke så meget teknik – til at forurolige.

Kvinderne ammer ofte uden problemmer og i lang tid til to tre års alderen er ikke ualmindelig – det behøver ikke at være et problem, men det er det i nogen grad alligevel. Amning bliver brugt til trøst til ”store” børn. Børnene kommer sent i gang med at spise almindelig mad. Den grønlandske mor har ofte tre fire børn og hvis hun er ene om børnene, fordi manden fisker hele døgnet i sommerperioden – kan hun have meget at se til. Hun er på arbejdsmarkedet – børnene kommer i institution fra 7 – 8 mdrs alderen. Lejlighederne er små og trange – det kan nogle gange også være med til at forstå de famillimæssige problemmer, jeg også møder. Vi har samarbejde med familliehuset og kommunen et par gange om måneden, og man bliver ramt -af de famillier / børn, der har svære forhold.

Jeg er nede i gear – grønlænderne har ikke så travlt. Der var da ting, der kunne gøres mere effektive.

Men det er super med en arbejdsdag, der ikke er præget af omstruktureringer, effektiviseringer og dokumentationer. Det er ”lise” for krop og sjæl, at have ordentlig tid til det egentlige arbejde.

Jeg går glad på arbejde hver dag og Erling servicerer mig på alle måder. Så jeg har det som ”blommen ” i et æg.

Standard

One thought on “Betragtninger.

 1. Karin Møller siger:

  Hej Ellen Marie.
  Meget spændende at læse om dit ophold, rigtig sund for sjælen at være en del af andres kultur og se hvordan det er , især godt at opleve det kan lade sig gøre uden stres. Det at gå glad på arbejde betyder så meget, det giver god energi.
  Ha`det godt.
  Kærlig hilsen Karin

  Nu glæder jeg mig til min tur , vi rejser tirsdag morgen, desværre er der et frafald så vi bliver kun 3 damer – noget af en udfordring at skal gå efter et vandrekort hele vejen rundt om Mont Blanc – hvor mon vi havner..

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s