Jagt.

6. august 2015.

Letskyet og solrigt. Et krydstogtskib er stævnet ind og lagde sig for anker medens vi spiste morgenmad. Nu er der en masse mindre skibe der stævner ud og henter turisterne og fordeler dem diverse steder i byen.

Rengøring.

Et længerevarende besøg af en bredbåndstekniker/montør. Jeg kunne ikke komme på trådløst efter at jeg skiftede bredbåndspakke pr. 1. august. Mere begrænset hvad vi kan bruge på 13 dage end en hel måned.

Det var forbindelsen til Nuuk, som ikke var oprettet.

Undervejs bød jeg på kaffe og jeg udspurgte ham om mange ting og her kommer som følger.

Han kom hertil i 76. Han kone var lærer. Sammen havde de to piger. Den ene var sygeplejerske på sygehuset og den anden var lige kommet ind på lærerseminariet i Nuuk.

Han havde 30 hunde og et hundespand. 30 hunde skal have meget mad og før i tiden kunne de hente alt det fiskeriaffald gratis på havnen, som hundene skulle have at æde.

Hundefoder er dyrt. Halvanden gangs fodring så kostede det 350 kr.

Han tog derfor ofte ud og skød sæler. De havde gerne tre sæler med hjem af gangen. Sælerne skød han halvvejs til Diskoøen som er ca. 60 km væk. I øjeblikket skyder de med små kaliber, da sælerne så ikke dør lige med det samme, men de holder sig oppe indtil de kan nå frem, hvor de kan få en krog i dem. Derefter får de dødsskuddet.

I november/december måned skyder de med større kaliber. Så er sælerne mere fede og de har et tykt spæklag, som holder dem oppe.

Sælerne bruger han hovedsagelig til hundefoder, Selv skindet bliver skåret i strimler, så hundene kan æde det. Det er kun fangerne der kan afsætte skindet til Halibut, der er det lokale afsætningsmarked. Det er andelsejet ligesom mejerierne i Danmark var før i tiden.

I øjeblikket fanger han også havørreder ovre ved Diskoøen. Her sætter han net ud, men nogle gange fisker han dem også med krog. I øjeblikket er det ørredsæson.

Han gik ikke på Moskusoksejagt.

Moskus forben kunne købes på "Brættet"

Moskus forben kunne købes på “Brættet”

Rensdyrjagten går ind her midt i august. Sammen med to andre sejler de i hver sin båd ned til Sdr. Strømfjord, hvor de går ind på fjeldet. De skal have jagttegn og tilladelse til at gå på jagt der.

De skyder hvert år 18-19 rensdyr. Når de har skudt et dyr brækker de det, for derefter at taget det på ryggen. Forbenene over skuldrene og et bånd omkring panden, hvorefter de transporterer det ned til båden.

Når de kommer hjem fordeler de kødet rundt til deres familier.

Sådan er det med alt det de fanger. Familien bliver forsynet og de ældre har derfor altid mad nok.

Jeg har indtryk af at familiebåndet er stærkt.

Han tog også på hvidhvalsjagt i nov/dec oppe ved Saqqaq. De skyder hvalerne i siden med stor kaliber for derefter at trække dem ind på land, hvor de bliver parteret oppe på ”stranden” de flade runde fjelde. Det drejer sig hele tiden om at have familien og hundene forsynet så godt som muligt.

I sommer havde han været på Kreta og besøgt noget familie ved Roskilde og nogle imellem Lemvig og Holstebro.

Dejlig meget info fra en indfødt

En tur på fjeldet inden spisetid. Dejligt solskin, da vi nød stilheden og storheden ved Kællingekløften

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s