Qullissat.

9. juli. 2015

Solen, højt vejr, kølig afsvalende brise. Lette skyer, jeg tror højtrykket har bidt sig fast.

Kuling, stærke vindstød, skyet og regnvejr. Vejrudsigt Danmark.

Vi håber også for jer, at I snart må få mere vedvarende sommer.

I morgen tidlig tager vi til Eqi gletsjeren. Vi er hjemme engang lørdag eftermiddag.

I dag forbereder vi os til turen.

I aften skal vi over på sygehuset og høre et foredrag omkring nogle udgravninger, som Dronningen skal besøge på hendes rundrejse.

Forfatteren journalist Søren Peder Jørgensen er gift med en sygeplejerske, som hvert år tager nogle måneder på Sygehuset.

Ilimanaq, ligner lidt Qullissat.

Ilimanaq, ligner lidt Qullissat.

Han har skrevet bogen om Qullissat ”Byen der ikke ville dø”.

Den handler om kulminebyen der blev nedlagt af den daværende danske regering uden nogen egentlig vidste, hvem der tog beslutningen der om.

Der er forskellige konspirationsteorier derom.

Eks. Grønlands første fagforening blev dannet her.

Der boede to kommunister på øen. De så de amerikanske overflyvninger til Thule, hvilket betød at flyet nu fløj uden om ..

En i forsamlingen sagde, at når man var kulminearbejder kunne man ikke udmiddelbart gå over og være fisker. Fordi det eneste fiskerne tænkte på var at tjene penge.

Alle blev flyttet, byens kirke blev flyttet til Ilulissat, da det var den by de fleste beboere valgte at flytte til. Området omkring kirken, der blev genopført, hedder her lille Qullissat.

De øvrige familier flyttede uden at de tog det hele med og husene står nu som spøgelseshuse.

De senere år holder tidligere beboeres efterkommere sommerstævne i byen. Familier med tilknytning til bestemte huse, genhuser sig og med tiden vil det måske blive en lille sommerhuskoloni.

3 huse har turistforeningen i Ilulissat fået sat i stand og vil leje dem ud, måske en mulighed til næste sommer for os eller jer, som læser dette.

Byen blev ellers i 1972 solgt til en dansk håndværker fra Nuuk for 65000 kr.. Det var begrænset, hvad han fik ud af det, da transporten er meget besværlig. En egentlig havn er der ikke.

Dronning Margrete skal genbesøge byen den 14. juli. Som tronfølger besøgte hun byen i 1960 erne sammen med hendes forældre, da var datoen den 15. juli.

Hun vil holde kaffemik udendørs sammen med særlig indbudte. At det skulle være udendørs er forståeligt for her er en flot udsigt den modsatte vej over Diskobugten end hvad vi ser til daglig.

Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s